Τι είναι η μελέτη ύπνου

Η πολυπνογραφία ή μελέτη ύπνου τύπου I, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες εξετάσεις της σύγχρονης ιατρικής.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης καταγράφεται συνήθως το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που παρακολουθεί τα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου, το ηλεκτρομυογράφημα που καταγράφει την μυϊκή δραστηριότητα, το ηλεκτροοφθαλμογράφημα που καταγράφει την κίνηση των ματιών. Πράγματι σε ένα ορισμένο στάδιο ύπνου τα μάτια κινούνται γρήγορα κάτω από τα κλειστά βλέφαρα και ο ύπνος αυτός λέγεται στάδιο ύπνου REM (από τα αρχικά των λέξεων Rapid Eye Movement). Το ηλεκτροκαρδιογράφημα παρακολουθεί την καρδιακή λειτουργία. Άλλοι αισθητήρες ανιχνεύουν την αναπνοή από τη μύτη και το στόμα, τις αναπνευστικές κινήσεις του θώρακα και της κοιλιάς, το επίπεδο οξυγόνωσης του αίματος, τον ήχο του ροχαλητού και τη θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μια βιντεοκάμερα καταγράφει τυχόν ανώμαλες κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Είναι σαν να κοιμάται κάποιος σε ξενοδοχείο αλλά συνδεμένος με πολλά καλώδια και κάποιος παρακολουθεί τον ύπνου του. Δεν πονάει ούτε έχει επιπλοκές. Ο εξεταζόμενος το πρωί γυρίζει στο σπίτι του ή στη δουλειά του.

Η πλήρης αξιολόγηση της μελέτης ύπνου απαιτεί αρκετές ώρες εργασίας από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Με την μελέτη ύπνου διαγιγνώσκονται πολλές παθήσεις με συνηθέστερες την υπνική άπνοια, τις παθήσεις με ανώμαλη κινητικότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου π.χ. κινήσεις των κάτω άκρων, τις παθολογικές συμπεριφορές στον ύπνο όπως βίαιες συμπεριφορές ή υπνοβασία και την επιληψία στον ύπνο.

Εκτός από την πολυπνογραφία στο εργαστήριο ύπνου πραγματοποιούνται και άλλες εξετάσεις όπως η πολλαπλή δοκιμασία λανθάνοντας χρόνου ύπνου (MSLT) που είναι χρήσιμη για τη διάγνωση της ναρκοληψίας και η ακτιγραφία.

Επίσης το Ε.Κε.Δ.Υ. παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μελέτη ύπνου στο σπίτι του ασθενούς, με φορητά καταγραφικά μηχανήματα.

Οι μελέτες κατ’οίκον έχουν ορισμένους περιορισμούς και χρησιμεύουν κυρίως για τη διάγνωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Μελέτη ύπνου στο σπίτι με φορητά καταγραφικά

Η μελέτη υπνικής άπνοιας στο σπίτι είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να διαγνωστεί εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αναπνοή σας στον ύπνο.

Γίνεται υπό τις συνήθεις “φυσιολογικές” συνθήκες ύπνου σας, στην άνεση του περιβάλλοντός σας, και αυτό προσφέρει μια καταγραφή του τρόπου που πραγματικά αναπνέετε όταν κοιμάστε. Συστήνεται σε ασθενείς που έχουν εμφανή συμπτώματα αποφρακτικής άπνοιας.

Ο ειδικός ιατρός ύπνου μετά τη λήψη του ιστορικού και την εξέταση θα σας πει αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για μελέτη υπνικής άπνοιας στο σπίτι σας, διότι η εξέταση αυτή δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς με υπνική άπνοια.

Η μελέτη στο σπίτι γίνεται με μια φορητή συσκευή παρακολούθησης της αναπνοής που έχει περίπου το μέγεθος μιας τηλεφωνικής συσκευής. Είναι πρακτική και εύχρηστη συσκευή, που καταγράφει τις διαταραχές της αναπνοής σας στον ύπνο μετρώντας παραμέτρους όπως άπνοιες, υπόπνοιες, περιορισμό της ροής του αέρα, ροχαλητό , αναπνευστική προσπάθεια, κορεσμό οξυγόνου στο αίμα και καρδιακές σφύξεις.

Τα στοιχεία της καταγραφής αποθηκεύονται στη συσκευή και στη συνέχεια αναλύονται από εξειδικευμένο προσωπικό του εργαστηρίου ύπνου. Ο ειδικός ιατρός του ύπνου θα αξιολογήσει και θα μιλήσει μαζί σας για τα αποτελέσματα της μελέτης σας.