Ναρκοληψία & Υπνηλία την ημέρα

Όλοι μας έχουμε βιώσει τις επιπτώσεις που έχει ένας κακός βραδινός ύπνος με υπνηλία και κόπωση την επόμενη μέρα και δυσκολία στο να ανταπεξέλθουμε στις κοινωνικές και επαγγελματικές μας ανάγκες. Πολλοί συνάνθρωποι μας είτε και εμείς οι ίδιοι, πάσχουν από παθήσεις που μπορεί είτε να ¨χαλάνε¨ το βραδινό μας ύπνο είτε να προκαλούν την ξαφνική εμφάνιση ύπνου κατά την ημέρα. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται καταστάσεις όπως οι διαταραχές τις αναπνοής στον ύπνο, οι συχνές κινήσεις των ποδιών, ο έντονος θόρυβος , η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, το άστατο ωράριο ύπνου, και στην δεύτερη παθήσεις όπως η ναρκοληψία.

Η ναρκοληψία είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται

  • από την ξαφνική εμφάνιση ακατανίκητης επιθυμίας ύπνου (εμφάνιση ύπνου την ώρα που τρώμε, την ώρα που μιλάμε κλπ)
  • ξαφνική εμφάνιση αδυναμίας σε μυς του κεφαλιού, των ποδιών ή και όλου του σώματος ιδιαίτερα σε καταστάσεις συναισθηματικής φόρτισης (γέλιο, έντονη λίπη, ξάφνιασμα)
  • πολύ ζωηρά όνειρα που μπορεί να εμφανίζονται με την έναρξη του ύπνου ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας δίνοντας μας την εντύπωση ότι βλέπουμε ψεύτικες εικόνες, και
  • πλήρη παράλυση του σώματος μας για λίγα δευτερόλεπτα μετά από ξύπνημα.

Η ναρκοληψία μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας αλλά κυρίως εφήβους δημιουργώντας σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα ιδιαίτερα σε μαθητές που χαρακτηρίζονται εύκολα ως ¨τεμπέληδες¨.

Οι κινήσεις των ποδιών στον ύπνο μπορεί να προκαλούνται από πολλές αιτίες (αναιμία με έλλειψη σιδήρου, φάρμακα, νόσος του Πάρκινσον, βλάβη στο νωτιαίο μυελό, κληρονομικότητα). Μπορεί να εμφανίζονται με απλές κινήσεις των ποδιών είτε και με αιφνίδιο τίναγμα αυτών. Των κινήσεων αυτών μπορεί να προηγείται δυσάρεστο αίσθημα στα κάτω άκρα αρκετή ώρα πριν την συνήθη ώρα του ύπνου (ακόμα και από το μεσημέρι). Ο πάσχοντας αισθάνεται την ανάγκη συνέχεια να κινεί τα πόδια του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καθίσει ήρεμα για παραπάνω από λίγα λεπτά. Η διαταραχή μπορεί να μην μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τον ύπνο μας ή μας διασπά τον ύπνο προκαλώντας υπνηλία την ημέρα.

Η υπνηλία την ημέρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας μας με επιπτώσεις στην επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική μας ζωή. Μαζί με τη κακή οδική νοοτροπία, και την κατάχρηση αλκοόλ αποτελούν τη βασικότερη αιτία απώλειας ανθρώπινων ζωών και αναπηρίας από τροχαία ατυχήματα. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους αναζητώντας βοήθεια για ένα πρόβλημα που έχει λύση.

Δείτε επίσης