Ροχαλητό και απόφραξη αεραγωγών

Τι είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι ένας ήχος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και της μαλακής υπερώας (το πίσω τμήμα της οροφής του στόματος). Η δόνηση αυτή των τοιχωμάτων δημιουργείται από τη δύσκολη δίοδο του αέρα μέσα από ένα στενεμένο φάρυγγα. Η στένωση του φάρυγγα συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και οφείλεται σε παράγοντες που έχουν σχέση με την ανατομική κατασκευή της περιοχής και το βαθμό μυϊκής χαλάρωσης την ώρα του ύπνου (βλέπε σχήμα Α).

Έχει παρατηρηθεί ότι το ροχαλητό είναι πιο συχνό στους υπέρβαρους, σ’αυτούς που γεννήθηκαν με στενό λαιμό και στους άνδρες συχνότερο από ότι στις γυναίκες. Άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν το ροχαλητό είναι η χρήση οινοπνευματωδών, ηρεμιστικών, υπνωτικών και το κάπνισμα. Οι ελαφρότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με απώλεια βάρους, με αποφυγή καπνίσματος, αποφυγή χρήσης οινοπνευματωδών ποτών πριν τον ύπνο και αποφυγή χρήσης ηρεμιστικών και υπνωτικών.


Κάθετη διατομή του κεφαλιού και του φάρυγγα του ανθρώπου. Όταν ο φάρυγγας είναι φυσιολογικού εύρους, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο αέρας περνάει ελεύθερα και δεν ακούγεται ροχαλητό.


Όταν ο φάρυγγας στενεύει κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο αέρας περνάει δύσκολα και δημιουργείται ροχαλητό.

Δείτε επίσης