Συχνές ερωτήσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με την μελέτη ύπνου - Προετοιμασία

  • Διατηρήστε το συνηθισμένο ωράριο ύπνου την ημέρα πριν τη μελέτη. Δεν χρειάζεται να κοιμηθείτε λιγότερο ή περισσότερο.
  • Αποφύγετε να πιείτε καφέ, coca-cola, τσάι από το πρωί της ημέρας της εξέτασης.
  • Μπορείτε να φάτε κανονικά, όπως κάθε μέρα ακόμη και βραδινό.
  • Nα έχετε κάνει μπάνιο, να έχετε λούσει τα μαλλιά σας και να μην χρησιμοποιήσετε λάκ, αφρό, ζελέ ή άλλο καλλυντικό κατά την ημερομηνία της εξέτασης.
  • Οι κυρίες να μην έχουν βαμμένα τα νύχια των χεριών τους.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης ύπνου καταγράφονται ταυτόχρονα το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, η μυϊκή δραστηριότητα, οι κινήσεις των οφθαλμών, οι αναπνευστικές κινήσεις του θώρακα και της κοιλίας, η αναπνοή, η οξυγόνωση του αίματος ή και άλλες σωματικές λειτουργίες που πιθανόν διαταράσσονται όταν ο ασθενής κοιμάται. Ο ασθενής βιντεοσκοπείται και αν υπάρχει κινητικότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου αυτή καταγράφεται.
Kατά τη διάρκεια του ύπνου ορισμένες σωματικές λειτουργίες μεταβάλλονται σημαντικά σε σύγκριση με την εγρήγορση. Μπορεί κατά τη διάρκεια του ύπνου να εμφανισθούν προβλήματα στη λειτουργία της αναπνοής, της καρδιάς, των μυών ή διαταραχές του ύπνου του ίδιου. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να μελετήσουμε αυτές τις λειτουργίες κατά τις διάφορες φάσεις του ύπνου.
Οι περισσότεροι κοιμούνται πολύ καλά και μερικοί αναφέρουν ότι κοιμήθηκαν καλύτερα από ότι στο σπίτι τους. Οι ταινίες που κολλούνται πάνω σας σας επιτρέπουν να κινείστε άνετα. Ο χώρος της εξετάσεως είναι ειδικά διαμορφωμένος και το προσωπικό μας που σας παρακολουθεί όλη τη νύχτα είναι εκπαιδευμένο για να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα. Αν έχετε να ζητήσετε κάτι ιδιαίτερο παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε.
Tα προσωπικά σας είδη υγιεινής, πυτζάμες, αν χρησιμοποιείτε και αν παίρνετε φάρμακα να τα φέρετε μαζί σας γιατί δεν χορηγούνται από το εργαστήριο. Aν θέλετε, μπορείτε να φέρετε το δικό σας μαξιλάρι.
Αναλύονται όλα τα δεδομένα της πολύωρης καταγραφής από ειδικευμένο προσωπικό. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε λίγες μέρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης χρειάζεται να τα συζητήσετε με κάποιον εξειδικευμένο γιατρό.

Στα ραντεβού με τον γιατρό να φέρνετε πάντα τις απαντήσεις των εξετάσεων.